Futbol, seyir zevki, topun oyunda kalma süresi ve hakem ile VAR tartışmaları etrafında dönerken, geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırma, Türkiye’de genç yeteneklere ne kadar az şans verildiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi’nin (CIES) verilerine göre, araştırma 50 ulusal ligde 797 kulübü kapsıyor.
Türkiye’nin Yaş Ortalaması ve Avrupa Karşılaştırması
Türkiye, ‘en yaşlı ligler’ sıralamasında dünyada 7. sırada yer alıyor. Süper Lig’in yaş ortalaması 28.4, en yaşlı kadrolara sahip takımlar ise Eyüpspor ve Sivasspor (30.1). Bu rakamlar, Türkiye Süper Ligi’nin, Avrupa’nın 5 büyük liginden 1,5-2 yaş daha yaşlı olduğunu gösteriyor. Dünyanın en çok izlenen ligi olan İngiltere Premier Lig’in yaş ortalaması 26.7, Fransa 1. Ligi 26.2, İtalya Serie A 26.7, Almanya Bundesliga 27, İspanya La Liga ise 27.1 yaş ortalamasına sahip.
Türkiye’de Gençler Şans Bulamıyor : İç Karartan Rapor
En Genç Ligde Slovenya, En Yaşlı Ligde Çin
Slovenya, 25 yaş ortalamasıyla en genç lige sahipken, Belçika altyapılardan sürekli oyuncu çıkarma geleneğiyle ikinci sırada (25.3). Hollanda ve Finlandiya da tıpkı Belçika gibi 25.3 yaş ortalamasına sahip ligler arasında. Diğer taraftan, bir dönem astronomik transfer harcamalarıyla dikkat çeken Çin, 29.5 yaş ortalamasıyla dünyanın en yaşlı ligi konumunda. Çin’i 29.2 yaş ortalamasıyla Peru, 28.9 ile Suudi Arabistan takip ediyor. İlginç bir şekilde, ilk 10 içinde yer alan en yaşlı ligler arasında Brezilya ve Türkiye dışında gelişmiş futbol altyapılarına sahip ülkeler bulunmuyor.
Genç Futbolculara Şans Verilmiyor
Araştırmanın en çarpıcı bulgularından biri ise, Türkiye Süper Lig’inin 15-21 yaş arasındaki genç futbolculara en az oynama şansı verdiği lig olması (yüzde 3.6). Kulüpler bazında yapılan sıralamada ise Trabzonspor, yüzde 12.4 ile birinci sırada yer alırken, Kasımpaşa yüzde 8.9 ile ikinci, Galatasaray ise yüzde 8.2 ile üçüncü sırada bulunuyor. Beşiktaş, yüzde 7.4 ve Fenerbahçe ise sadece yüzde 0.5 oranında genç futbolcularına şans verirken, Hatay, Eyüp, Konya ve Rize’nin ise genç oyunculara hiç şans tanımadığı görülüyor.
Yabancı Futbolcu Oranı
Yabancı futbolcuların oynama oranı istatistiğinde ise Türkiye, yüzde 72.5 ile ikinci sırada yer alıyor. Bu kategoride Kıbrıs Rum Kesimi (yüzde 80.8) Türkiye’yi geride bırakırken, Yunanistan yüzde 71.9 ile üçüncü sırada. İtalya’da yabancı oyuncu oranı yüzde 65.3, Portekiz’de yüzde 63, İngiltere’de ise yüzde 62.9. Yabancıların en az oynadığı ligler ise Güney Amerika ülkeleri, örneğin Kolombiya (yüzde 10.3) ve Uruguay (yüzde 12.1) gibi ligler olarak öne çıkıyor.